cern

Επίσκεψη στην έκθεση για το CERN

Την Τρίτη στις 13 Δεκεμβρίου 2011 επισκέφτηκε το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής την έκθεση του CERN στην Αλεξανδρούπολη με τίτλο ?Αυτός ο κόσμος ο μικρός … Ο ΜΕΓΑΣ?

Εκεί ενημερωθήκαμε πως το CERN αποτελεί το μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο ερευνών σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Ιδρύθηκε στη Γενεύη το 1954 από 12 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σήμερα απασχολεί 3.000 επιστήμονες και διοικητικό προσωπικό, στα πειράματα που διεξάγονται στις μοναδικές στο κόσμο εγκαταστάσεις του. Παράλληλα, απασχολεί περισσότερους από 10.000 επιστήμονες, απ” όλον τον κόσμο, οι οποίοι συνεισφέρουν σαν εξωτερικοί συνεργάτες.

Ο καθηγητής του σχολείου μας ΠΕ.04 Λαμπούδης Ζήσης, που μας συνόδευε, μας είπε για το Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (LHC) μοντέλο ενός τμήματος του οποίου εκτίθεται, για τα 4 μεγάλα πειράματα του LHC, τα παράπλευρα τεχνολογικά οφέλη που προκύπτουν για τον κόσμο της Σωματιδιακής Φυσικής, καθώς και για την ελληνική συμμετοχή στον Οργανισμό.

Στο περίπτερο της «Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ», η οποία διοργάνωσε την έκθεση, είδαμε τα ηλεκτρονικά κυκλώματα, που κατασκευάσθηκαν στην Αλεξανδρούπολη από την εταιρεία και λειτουργούν σήμερα στα πειράματα του CERN, καθώς και την ερευνητική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ανάπτυξη συστήματος ασφαλείας του προσωπικού του CERN, που εργάζεται στο ιδιόμορφο περιβάλλον των Συγκρουστών των μεγάλων πειραμάτων στον LHC.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *